ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

ANAMUR
Tarihçe
Coğrafi Durum
Yönetim
Turizm ve Tarım

DİĞER BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPMAK İÇİN TIKLA....OKU...

 

VEDA HUTBESİNDE  KADIN HAKLARI

 

   8 Mart Dünya            Kadınlar Günü
Vikipedi, özgür ansiklopedi

 

KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI

 

GÜLÜMSETENLER

 

ŞİİRLER

 

KIZIMA ŞİİR

 

ATATÜRK'TEN KADINLARLA İLGİLİ VECİZELER

 

GENEL KURMAY AFİŞLERİ

 

 

ABD MALLARINI KULLANMAYALIM BOYKOT EDELİM...

    GÜNE DAİR

    Sosyalizmin ve Kapitalizmin ortak değer olarak alıp dünyaya dayattıkları ve bugün asıl amacından uzaklaşarak insanları "TÜKETİM TOPLUMU" na dönüştürmede önemli süreçlerden biri olan  KADINLAR GÜNÜ geldi çattı.

    Dünyadaki çıkar çevreleri belirli günleri bahane ederek insanların ceplerine göz dikmiş durumdalar...

    Güzellikler adına, huzur, sevgi ve karşılıklı saygı adına böyle bir günün olması elbette güzel...

    İşte bu çerçevede düşündüğümüzde;

     Hayatımızda dört kadın vardır her zaman için:

     1-Analarımız,

     2-Bacılarımız,

     3-Eşlerimiz,

     4-Kız çocuklarımız.

     Hepside ana olmaya aday kadınlar...

     Yüce peygamberimizin "Cennet anaların ayağının altındadır"

hadisine mazhar olmaya aday kadınlarımız...

     Günün anlam ve önemi çerçevesinde "8 Mart Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!"

       Sizlere bu çerçevede bazı dosyalar hazırladık. Umarız beğenirsiniz.

       Allah cümlenizin yar ve yardımcısı olsun.  

                                                     www.anamurunsesi.com

   

     8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

    8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanır. Bu gün kadınlar tarafından ve / ya da kadınlar için konferans, gösteri ve eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanır.

    Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında ortaya atıldı ve kabul edildi. Bir çok ülkede her yıl kutlanmaya başladı. İsveç’te ise 1912 yılından itibaren kutlanmaya başladı.

    Ancak ilk yıllarda belli bir tarih tespit edilmemiş ve değişen tarihlerde ama her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak tespiti 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı tarafından olmuştur.

    İki dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti.

    Kaynak: NATIONALENCYKLOPEDIN

    İLGİNÇ BİLGİLER

    Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

    1. Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.

    2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler.

    3. Dünya’daki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.

    4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.


    Türkiye’den Rakamlar                  ( Milliyet, 8 Mart 2001)


    1. Şehirlerde evli kadınların % 18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövülüyor.

    2. Kadınların % 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.

    3. Aile içi suçların % 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.

    DÜNDEN BUGÜNE "KADINLAR GÜNÜ"

    Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma şartları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi. Kadınlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 8 Mart'ta eşitlik isteklerini daha yüksek sesle dile getiriyorlar.

    8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması, uluslararası düzeyde kabul gören bir hal alması 1970'lere rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay ve dünya kadınlarının ortak bir gün kutlama isteğinin gündeme gelişi 1800'lerin ortasını bulur. ABD'nin New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, 1800'lü yılların ortalarından beri daha iyi çalışma şartları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi yaşam için mücadele vermektedir. Ama bunca yıllık mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak yoktur. En sonunda, 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek için son çare olarak greve giderler. Ancak patronlar bu greve zalim bir şekilde müdahale ederler. Greve giden kadınlar fabrika binasına kilitlenirler. Patronlar bu yolla grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek isterler. Ancak beklenmedik bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar. Ne yazık ki yangından fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarır Yanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür.

    Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ederler. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır. Dünya Kadınlar Gününde bugün de ilk başlarda yapıldığı gibi eşitlik için, bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi yaşama ve çalışma şartları elde edebilmek için çalışılıyor.

       TÜRKİYE'DE 8 MART KADINLAR GÜNÜ

    İlk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı.

   
"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programında Türkiye de etkilenmiş, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.

    Kadınlar 80'li yıllarda 8 Mart'ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdüler. 90'lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu.

      http://www.memocal.com/bgvh/DunyaKadinlarGunu.asp    
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
ANAMUR'UN SESİ
   

  Başa Dön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]