ANAMUR'UN SESİ
"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
arama   site haritası
 

 

 

  Anamur’un Susam Hasadı Başladı

 

   Anamur’un geleneksel ekilen bitki türlerinden olan susam hasadı başladı. Geçmiş yıllarda Anamur’da çok yoğun bir şekilde ekilen ve Türkiye’de en birinci kalitede ekilen susam artık çok az üretiliyor. Ovanın büyük bir bölümünün muz ve çilek üretimi için ayrıldığı Anamur’da;  geleneksel susam ve yer fıstığını ekenlerin sayısı da oldukça azalmış durumda...

 

                22.09.2010'da www.anamurunsesi.com yazdı.


      Anamur’un Susam Hasadı Başladı

 

    Anamur’un geleneksel ekilen bitki türlerinden olan susam hasadı başladı. Geçmiş yıllarda Anamur’da çok yoğun bir şekilde ekilen ve Türkiye’de en birinci kalitede ekilen susam artık çok az üretiliyor. Ovanın büyük bir bölümünün muz ve çilek üretimi için ayrıldığı Anamur’da  geleneksel susam ve yer fıstığını ekenlerin sayısı oldukça  azalmış durumda...

 

    ANAMUR SUSAMI (KÜNCÜSÜ)

 

    Anamur susamı diğer yurt dışından ithal edilen susamlara göre çok daha yağlı, dolgun ve gösterişli oluyor. Ürün toprağın verimli oluşundan dolayı da çok daha bol oluyor. Kendileri ile görüştüğümüz susam üreticileri "ürünün bu yıl da bol ve kaliteli olduğunu, ancak ovada susam ekenlerin çok azaldığını” söylediler.

 

    “Geleneksel bitki türleri yer fıstığı ve susamın artık kendi ihtiyacı kadar, ya da alternatif bir bitki ekmiş olmak için ekildiğini” söylüyorlar.

 

    Susam üreticileri Anamur’da susam’a "küncü" denildiğini ve yerel bir isim olduğunu da belirtiyorlar.

 

    Yerel yemeklerimizden olan batırığa ayrı bir lezzet ve tat veren küncü üretimi Anamur’da artık tadımlık denecek kadar azalmış dudumda.

 

    SUSAM HASADI

 

    Üreticiler susamı tarladan elleri ile guruplar halinde yoluyorlar. Daha sonra demetler yapıp bunları birleştiriyorlar. Demetler de daha sonra gruplandırıp koni şeklinde birleştiriliyor. Birleştirilen bu özel yığma usulüne kümül deniliyor. Taze olarak tarladan sökülen susamlar bu kümüllerde kurumaya bırakılıyor. 15 ile 30 gün arasında kurumada klan kümüler daha sonra silkelenmek suretiyle susamların küçük yuvalarlından çıkarılması ile hasat edilmiş oluyor.

 

 

    BURUN SUSAMI (KÜNCÜSÜ)

 

    Kurumuş kümülleri hasat etmek için tarlalara gelen çiftçiler bu kümüllerin altına serdikleri büyük kilimlerin üzerine kümül demetini deviriyorlar. Devirme işlemi sırasında kümül demetlerine herhangi bir sopa ile vurmadan kendiliğinden akan kısmına burun susamı ya da burun küncüsü deniliyor. Bunu almak için ise serilen çul ya da kilimin üzerine ayrı bir bez seriliyor. Kümüler bu bezin üzerine devriliyor. Kendiliğinden akan kısım alınınca serilen bez toplanıyor. Üzerine dökülmüş olan susamlara da burun susamı(küncüsü) adı veriliyor.

 

    Burun küncüsü diğer elde edilecek susamlara göre tamamen toprak, taş ve çöplerden arınık olduğu için tercih edilen ve fiyat olarak da diğer susama göre %50 fiyat farkı olan bir kısım. Batırıkta, pastalarda ve yerel tatlılardan olan "samsıra" yapımında bu küncü tercih ediliyor.

 

    Diğer susamların hasadı için ise elde bulunan ve kol altında tutulan kümül demetlerine sopalarla vurularak susam tanelerinin kilim üzerine akması ile sonlandırılıyor. Daha sonra yelleme denilen rüzgar önünde savurma işlemi yapılarak susamlar temiz hale getiriliyor.

 

    Anamur ovasında artık fazla ekonomik getirisi olmadığı için susam ekimi bir hayli azalmış durumda.

 

    Anamur'da susam ekmek ve simitte kullanıldığı gibi, evde yapılan pastalarda da kullanılıyor. Yörenin geleneksel tatlısı "samsıra" ise pekmez ile susamın pişirilmesi ile yapılıyor. Çok lezzetli ve besleyici bir ürün olarak Anamurlu hanımların elinde değer kazanıyor. 

 

    ***********************************

 

    ANAMUR’DA SUSAM HASADI BAŞLADI

 

    SUSAM HASADI İLE İLGİLİ ÖNDER DEMİR'İN HABERİ:

 

    İlçemiz Anamur’da muz, çilek ve narenciye gibi ürünlerin yanında ayrıca bazı çiftçiler tarafından ısrarla tarımı yapılan susam bitkisinin hasadına bugünlerde başlandı.

 

 

    Mayıs ayında ilk kez toprakla buluşan susam bitkisi genellikle Eylül ayında hasadı gerçekleşiyor. Oldukça zahmetli bir hasadı olan susam bitkisinin adam boyunu geçip başakları oluşunca, üreticiler tarafında tarlalardan toplanıp belirlenen yerlerde kümül tabir edilen evciklerde sararmasının ardından çırpma işlemine geçiliyor. Çırpması yapılan susam tanecikleri diğer lüzumsuz saplarından ayrıldıktan sonra satışa hazır hale getiriliyor.

 

    Geçtiğimiz yıllarda kilosu 5 Tl’ den alıcı bulan susamın bu yıl kaç liradan alıcı bulacağı ayrıca merak konusu…

 

 

HABERLERİMİZ TOPLAM

DEFA OKUNMUŞTUR

_________________________________________________________________________________________________

 

"Anamur'un ve Anamurluların Buluşma Adresi ve Gerçek Sesi..."
ANAMUR'UN SESİ

   

Başadön 

Yazdır

 
 
 
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır [Çınar Arıkan]